Mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Page

mensen-met-nah
Mensen met NAH kunnen last hebben van allerlei klachten zoals pijnlijke spieren, verstijfd voelen van spanning, vermoeidheid, overgevoeligheid voor drukte, onrust, geïrriteerdheid, onbegrip, of ongeduld.

De aanraking geeft rust en ontspanning, biedt veiligheid, steun en troost. Men kan zijn lichaam zonder inspanning als plezierig ervaren. Even geen verleden of toekomst. Geen prestatie hoeven te leveren. Maar een positieve ervaring opdoen, die je stap voor stap leer rusten en berusten, hier en nu. In wie jij bent. Milde aanraking ontvangen ,leert je ook om mild en zacht met je zelf om te gaan. Hierdoor groeit je eigenwaarde.

Een waardevol mens ben je. Niet meer precies dezelfde die je ooit was. Met beperkingen en óók met nieuwe mogelijkheden in je, die graag ontdekt willen worden.

Een mens die zich letterlijk “goed in z’n vel“ voelt, zal beter overweg kunnen met zichzelf en met anderen. “Voelen“ dat je mag zijn wie je bent, kan heel ondersteunend zijn, bij het erkennen en uiten van je eigen gevoelens. Het kan bevrijdend werken, waardoor je levenslust kan gaan toenemen.

Het gevoel hoeft niet verwoord te worden om betekenis te krijgen. De verwerking van de ervaring verloopt instinctief en is daarom heel geschikt voor mensen die moeite hebben met het begrijpen en/of het uiten van gesproken taal. Zoals bij mensen met NAH.

In principe is deze behandeling voor iedereen toegankelijk, mits degene de aanraking toelaat. Weerstand, angst, onzekerheid of schaamte worden bijna altijd overwonnen, als gaandeweg vertrouwen groeit. De aard van het hersenletsel, meervoudige beperking en leeftijd vormen een indicatie voor het vinden van de juiste afstemming

Ik kom bij mensen thuis; in een woonvoorziening, een activiteitencentrum of dagverblijf.